9.05.2009

05.09.09 - Hayestani Hanrapetut'yun

Merak ediyorum. Neden Azerbeycan Ermenistan'dan iyi diye? Neden bu konular konuşulurken ' Barışmayalım. Savaşımız kâfi sidik yarışımız bâki... ' mantığı vardır dillerde?

Yurtta sulh cihanda sulh suflörün bile unuttuğu bir sufle mi yoksa duymak sahnenin işine mi gelmiyor?

Ermeniler Birinci Dünya Savaşı'nda Ruslarla savaştılar der bazıları.
Azeriler de Rus ordusundaydılar.

Ermeniler, Hocalı Katliamı...
Bilmeliyiz değil mi artık sırf işimize geliyor diye resmî söylemi kabul etmek doğru değil. Azerilerin de elleri armut toplamamıştır eminim.

Karabağ. Azeriler niçin Kıbrıs Türk Yönetimi'nin yanında yer almadılar? Neden Türkiye'yi her daim hami olarak görüp 'İki Ülke Tek Millet Sen Benim de İşlerimi Hallet, Yanı Sıra Hoşuma Gitmezse Hiçbir Şey Yapma' modunda kaldılar?

Ermenistan Soykırım'la ilgili lobi yapmayacağını da söylemiş işte? Neden sınırı açıp insanlara - etnisite bir yana - insanca yaşama ortamı sunmak için eşit derecede geri dönüş beklemek gerekir?

Pollyanna bakışı değil bu. Biliyorum işler böyle yürümüyor yine de kapının açılacak olmasının sıradan insana, halka, Ermenistan yahut Türkiye halkına, maddi açıdan olmasa da manevi açıdan huzur getireceğini göremiyorlar?

Yugoslavya'nın başına ne geldiğini gördük, görmedik mi? Kafkaslar da çok farklı değil şu günlerde.

Ama umursanan Balkanlarda Boşnaklar Kafkaslarda Azeriler.

Peki Anadolu?

Akşam yemeğinde zeytin yağlı yaprak sarması ve çiğköfteyi aynı sofraya koyup, arabaşı çorbası içen sonrasında cezvede kahve yahut baklava tüketen insan. Nasıl sabah uyanıp da Yunan'a, Ermeni'ye, Süryani'ye, Kürt'e ve en nihayetinde Türk'e düşman olabilir? Olabilir mi ya da?

Yüzyılın başında bokpüsür olaylar yaşadık, birbirimizi boğazladık. Yine de Azerbeycan'ın başkentinin adı Bakü, Bakü Ermenice.

Suni bir varlık kapı. Adaşım olan kapı hem de. Ermenistan'ın ticaretini arttırıp para kazandıracak. Umarım, dilerim.

İlla topraktan bir yerlere uzanacaksa konuşmamız, dialoğumuz, siyasetimiz; buna uzansın.

Yeter ki o toprağın üzerinde provaktörlerin sidik yarış izleri olmasın.

Not: Serdar Yay'ın 02/09/09 tarihli Ermeni Açılımı adlı yazısına cevaben, cevap alamayacağım bilinciyle yazılmıştır.


3 yorum:

  1. Cevap alamayacaksın, çünkü siyaset kardeşlik, sevgi gibi ulvi kavramları sadece propaganda mahsülü yapar. Ama bu güzel sevgi ve barış tohumları elbet birkaç kişinin gönlüne yerleşecek canım.=) İnsanlar politika, siyaset derken insanlıklarını yitiriyorlar, kaybolan canlar matematiksel hesaplara karışıyor, kıymetlerini yitiriyor. Politika:kalemlerin ve matematiğin çocuk katili olduğu meydan...

    YanıtlaSil
  2. DEĞERLİ DOST.
    HADİ AZERİLLERİ BİR KENARA BIRAKALIM.ERMENİLERİN DAHA ÖNCE YAMIŞ OLDUKLARI HAL VE HAREKETLER.BİR TÜRK EVLADI OLarak zoruma gidiyor.SANMA Kİ AŞIRI MİLLİYETÇİYİM.ASLA.BEN SADECE VATANIMA YAPILAN YANLIŞ ŞEYLERE KARŞIYIM

    YanıtlaSil
  3. Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vatanım diye adlandırdıkları topraklar aynı şekilde Ermenilerin de topraklarıydı. Demek istediğim o topraklar Ermenistan'ın malıdır, değil. Yani Ermeniler ve Türkler geçen yüzyılın başlarında düşman olarak değil içte savaşıyorlardı.

    Bu yüzden barışmak önemli. Ermeni de Türk de aynı şey. Azeri ne kadar kardeş ise Ermeni de o kadar dost.

    Tabi bence.

    YanıtlaSil