3.22.2010

Anket: Aldatma

Geçenlerde, tam olarak kimle ne zaman hatırlamıyorum kusuruma bakılmasın, aldatmak üzerine konuşuyorduk. Farkında olmadan doğruları söyleyip kontrolde olduğumuz sırada açık vermemeye çalıştığımızı düşünürsek bizim için, yirmibirinci yüzyıl insanı için, aldatmak nedir?

Her gün telefon operatörümüzü, sevgilimizi, öğretmenimizi, patronumuzu, devleti, interneti, bilgisayarı hiçbirini olmasa bile en azından kendimizi kandırdığımızdan o kadar kanıksadığımız bir gerçek ki aldatmak, kimse aldatıldığını fark edene dek ses çıkartmıyor aslında.

Yani nedir? Yakalanma olmadığı sürece aldatma da olmaz mı? Aslında aldatma o çok malum ağaç gibi mi? Duymadığımız sürece yıkılmıyor mu?

Facebook'tan görenler oraya da cevap verebilecekleri gibi başka bir şekilde sayfaya ulaşanların da buraya yorum yapmaları beni çok mutlu edecektir. Baya baya cevap bekliyorum.

26 yorum:

  1. Aldatma insanın kendine yakışanı giymesidir.

    YanıtlaSil
  2. Aldatmak:Ortaya çıkmadığı sürece eğlenceli olan ve işleri daha kolay halletmeye yardım eden söz oyunları. Ne yaptığın anlaşılırsa boku yedin. Diretmeden yenilgiyi kabul etmek ve sonucuna katlanmak lazım. Sonra adama sorarlar, başarısızlık ihtimalini bildiğin halde ne bok yemeye üste çıkıyorsun diye...:D

    YanıtlaSil
  3. Aldatmak öncelikle ruhla alakalıdır.Hissedip hissetmemek önemli değildir.Zaten bunun yükümlülüğü byappan kişiye aittir.Bizim ona "aldattın" dememizden ziyade o zaten "aldattım" düşüncesine bi yerden sorna kaıplacaktır.Biz farketmesek de o bir yerden sorna farkedecektir başlarda inandırmamak için her yalanı kendisine söylese bile.
    Ha şu ayrı ama aldattığını belli etmemek şöyle taktir edilir.Aldattığı için değil yalanını iyi yürüttüğü için.

    YanıtlaSil
  4. Katılmıyorum. Hani aldatan kişi bunu birden fazla yapıyorsa sonrasında çok da umursamayacaktır kanımca. Bu yüzden ilk sefer kaçamak sayılır belki, ama sonrası aldatmadır.

    YanıtlaSil
  5. Kaçamak da bir aldatmadır.Umursamamak başka birşey ama bunun farkındalığı daha başka birşey.
    Bu farkıdanlığa varır da umursamaz kendinde geçiştirir vs vs

    YanıtlaSil
  6. Korkarım anlayamadım. Açar mısın biraz 'vs vs' kısmını?

    YanıtlaSil
  7. Özkan DOĞAN22 Mart 2010 01:23

    Yaşadığımız ülke için çok daha fazlaca sexual anlam ifade ettiğinden. Yenilikçilik, ten farklılığını tadabilmek, her zaman çok daha hoşlanacağını bulup deneme-yanılma...

    Sevginin zaten orada olduğunu düşünüp tek başına hiçbirşey olmamış gibi ertesi gün hayatına devam etmek.

    Sadece 3 dk 'ya hem kendini hem arkasındakini hem de yanında zaten bir süre önce gelmiş olanı fiziksel zevklere satmak ... Değişmek ... Boşalmak (manevi olarak da dahil)...

    YanıtlaSil
  8. Birşeyi umursamadığı onun olmadığı ya da farkına varmadığı anlamına gelmez.
    Sen bir yanlış yaparsın bunun farkına varırsın umursamazsın ama o yanlışı yaptığını da bilirsin.Umursamak farkında olmamak değildir şu durumda...

    YanıtlaSil
  9. Tamam ama düşünürsen burada konuşulması gereken aldatmanın ne, nasıl olduğu. Aldatan kişinin buna verdiği tepki çok da önemli olmamakla birlikte dediğim gibi bunu yapıyorsa çok da umurunda değildir zaten.

    Hani çok da çocuksu bakıp 'Nasıl olsa bu yaptığını ben biliyorum, o da biliyor.' diye düşünmek bir şey ifade etmiyor bence. Biraz daha gerçekçi bakabilmek lazım diye düşünüyorum.

    Kaç yaşına geldik yahu.

    YanıtlaSil
  10. Sonuç itibariyle ortada aldatma varsa kiöin bildiği o kadar önemli değil.Aldatma aldatmadır açığıyla kapalısıyla.Ve kişisel düşüncem her şekilde yanlıştır.

    YanıtlaSil
  11. Şahsın dışarıdaki insanların etkisinde kalarak yada heyecan duyma hissiyatı ile beyninin çıkardığı uygulamadır . Zaman dilimi,söz,maddi ve manevi bakımdan kendisini sadakatsız olarak niteler ve bu niteleme aldatılan şahıslara zarar vericek niteliktedir. Küçük veya büyük bir aldatma söz konusu değildir .
    Aldatma ;
    -Bir insanı dolandırmakla(maddi ve manevi)
    -Kişisel zaaflarla(para,kadın,erkek,eğlence vs.)
    -Kendine yönelik his(bile bile aldatan durumuna kendisini düşürerek)
    "Bundan da ne çıkar ki.. diye başlayan aktifleşme "

    Aslında konuşsaydık çok şey konuşulur ama benim söyleyebileceğim bu kadar .

    YanıtlaSil
  12. İnsan karşındakini aldatmaya giriştiğinde tek taraflı olduğunu sanır ama esasta oda bir yalanı yaşıyor olmuş olur.Aldatmayı sırf ilişkiler boyunta görmekte yanlıştır olur esasta.Siyasilerin ve onların yalakası kitle imha medyanın halkı ve bizi hergün yalanlar üzerine kurulu bir düzende gözümüze bir yalan perdesi çekmeleride aldatmaktır.Günümüz dünyasında aldatma bir ayıptan öte vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmiştir!

    YanıtlaSil
  13. bir konunun gercekliği kesin deilse, olmamıs farzedilir. insan psikolojisi boyle calısıyor. yoksa sizofren falan olurduk.
    aldatma olması için sadakat sozu verilmiş olması gerekir. yoksa aslında kimse kimseye ait deildir aslında. kimileri birlikte oldugu kişileri paylaşabilirken , bundan bir sıkıntı da duymamaktadır. ama kimileri asla paylaşamaz.
    gercek teoride insanlar birbirine sadık olacaklarını soyledikten sonra, sozlerin tutulması durumunda alsatma olur. ee malum gercekliği bilinmiyorsa yoktur. ancak emin olacaksın yıkılmak icin :D
    ben sahsen yıkılmam da, arkama bakmadan çeker giderim. bir daha asla gorusmemekle beraber, ilk fırsatta aben de biriyle yatarım. yenilikler herzaman unutmak için en kolay yoldur. kolagı tırmalıyor ama dogru bu.
    johannsson

    YanıtlaSil
  14. Aldatmak kimi zaman, toplumda tabu olan, lakin kişiye doğru gelen eylemlerin tepki çekmemek için gizliden gizliye yapılması da olabilir. Böyle bir durumda kişi sadece bir oyun oynuyordur. Geriye kalanı inisiyatif konusu...

    YanıtlaSil
  15. The GodLess SaeroZ; insan doğası konusunda biraz daha bağışlayıcı biri olarak benim durduğum yerden baktığında büyük ya da küçük gibi sınıflandırmalar yapabiliyorsun aldatmaya sıfat olarak. Kabul edilebiliri var kabul edilemeyeni var. Üstelik herkes bi' kez hata yapabilir.

    Ear X-Tacy; aldatan insan aldatmaktan ötürü iç acısı çekiyorsa o kaçamak yapan kişidir bence. Aldatan ve bunu sürekli yapan kişi, ikili ilişkiler konusunda konuşmuyorum sadece, gerçekten vicdan hesabı diyebileceğimiz şeyi yapmıyordur.

    Johansson; domino efekti işte bu. Bi' süre sonra herkes aldattığı ve herkes aldatıldığı için durur belki. Ama doğru mu? Yani aldatılma hıncıyla yapılan cinsel aldatmanın pek çok kötü sonucu olabilir. En basiti normalde birlikte olunmayacak biriyle birlikte olmak bunların misal.

    YanıtlaSil
  16. Adsız; aslında söylenmesini beklediğim cümlelerden biriydi bu.

    Ama kontrolü elinde tutan herkes ya da mağdur olmak istemeyen herkes bi' yerden sonra oyun oynamaya başlıyor ve onlar da aldatıyorlar. Yani bu bi' nevi doğal süreç. Değil mi?

    YanıtlaSil
  17. Büyük yahut küçük gibi sınıflandırmalarını ancak aldatılanlar yapabilirler . Sonuç olarak Aldatılanlar; bir şahıs , bir grup , bir kalabalık vs. diye çoğalabilirler . Eğer ki aldatma hissiyatı yaşıyorsa insan dediğin gibi intikam için de bunu çare olarak benimsemiş olabilir fakat intikamı kimden alıyor ? Aldatandan mı ? Kendinden mi ? Bana göre biraz da insan tiplerine göre aldatmanında sınıflandırılması olabilir . "İffetli" , "Hafifmeşrep" , "Canayakın" vs. ile gördüğümüz insanlar da aldatan ve aldatılan sıfatını taşıyabilme potansiyelini, bu üç farklı tip insan eşit miktarda kendilerinde bulundurmazlar.

    YanıtlaSil
  18. İnsanın adından başka sıfatla anlatılamayacağını, kişiyi tanımadan karakterin yorumlanamayacağını düşünen biri olarak 'Hafifmeşrep''İffetli'' ya da benzeri gruplandırmaları kabul edemeyeceğim gibi benim bakış açımda 'Alican' için farklı bir grup 'Fatih' için bir diğeri olması gerekir. Bu da beraberinde sayısız grup getireceğinden benim için mümkün değildir.

    Üstelik insan kendisinden intikam alabilen birisi olsa da aldatılan bir insanın kendisinden intikam almak için ne gibi bir sebebi olabilir ki?

    YanıtlaSil
  19. aslında tarifini yapmaya gerek yok... yaşıyoruz, görüyoruz çevremizde...
    ama bence bir orgasm, bir nefret kadar büyük bir ihtiyaç... hatta oyun..
    hayatımıza neşe katmaya çalışırız... ben oyle yapıyorum şahsen... it works ;)
    yunus başaran

    p.s. kitabının çıkmasını dört gözle bekliyorum yavru ;)

    YanıtlaSil
  20. Yunus; şimdi sana saldıracaklar korkarım. Aldattığı gerçeğini bu kadar açık söyleyen tek kişi sen oldun şimdiye dek. İster istemez hepimiz yapıyoruz ama, en olmadı burada hiç aldatmadığını yazan ya da okurken düşünen kişiler kendilerini aldattılar bu gece. Eğlence kısmını bilahare tartışırız tabi.

    Not: Benim mi Aldatma'nın mı?

    YanıtlaSil
  21. insan asıl kendisinden intikam alır alişim, çünkü bir insan kendini yaptığı kötülüğü başka kimse yapmaz,kendine öfkelendiğin kadar başkasına öfkelenmezsin, düşün bak kendini kaç defa suçladın, kendine kaç defa cezalar verdin.

    YanıtlaSil
  22. Cansu; tamam hayatım ama düşündüğünde benim yaşadıklarım çok da prototip durumlar değildi. Hani sadece aldatılma değildi pek çok durumun iç içe geçmesi ve bana yansıyan kısımlarında çok daha farklı afişler taşımalarının bütünüydü.

    Ama beni sadece aldatan kimse yüzünden kendimden intikam almadım yahu.

    YanıtlaSil
  23. alıyorsun,kendini suçlayarak, kendine ceza vererek;kendini üzerek alıyorsun.

    YanıtlaSil
  24. Dediğim gibi malum örnek kombine dertler bütünüydü. Sadece aldatanlara en büyük tepkim telefonu kapatmak olmuştur hep.

    YanıtlaSil
  25. aldatmak gayrıresmi, yasak bir yola çıkmaktır. ve kimse bilemez ki hangi kadın ya da adam gerçek, saf, duru, beklentisiz aşktır? bir görev ve sorumluluk yığınına dönüşen rutin ilişkilerden kaçıştır o ihanet. size koşulsuz gülümseyen, koşulsuz olarak kendini size sunan birine sığınmaktır. kendinden, tercihlerinden kaçmaktır. yani aslında bir hastalıktır aldatmak.

    YanıtlaSil
  26. Aldatma çok geniş bir kavram aslında. Bir kişiyi maddi veya manevi yönden kandırmak da aldatmadır; başka birisiyle fiziksel zevklerin kucağına düşüp ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi sevgiliye gülümsemek de aldatmadır ve hatta kendini aslında olduğun bir şey olmadığına ikna etmeye kalkışmak da aldatmadır.

    Bu noktada idealist felsefe esintileri içeren, bilinmedikçe aldatma sayılmaz ya da aldatma eyleminin gerçekleşmesi için öteki kişinin bunu bilmesi gerekir yaklaşımlarını kabul etmiyorum. Bizim onu duymamış olmamız ağacın düştüğü gerçeğini değiştirmez. Yani olaylar ve süreçler insan aklında varolan şeyler değil; başlı başına bağımsız, insanın bilme ya da bilmeme şansı olan şeylerdir. Kanaatimce, bir insan üçüncü bir şahısla birlikte olup bunu sevgilisinden saklamayı çok iyi bir şekilde becerse de bu bir aldatmadır. "Sevgilisi bilmedi, bak üzülmedi. Ortada sorun yok." deyişi de bunu kurtarmıyor. Zira saklanan şeyin aldatma olmadığı iddia edilse bile, saklama eylemi başlı başına bir kandırma, dolayısıyla aldatma girişimidir ve bu girişimi yapanın kendisi aldatmaya çalıştığının bilincinde hareket eder. Dolayısıyla, tek yön yeterlidir tanımı getirmeye.

    Bütün bunların sonucunda, şunu söyleyebilirim: aldatma eylemi başka hiçbir şey değilse bile (karşı çıkışım tabulara dayanmıyor), karşıdakine saygısızlıktır, sevgiye hakarettir, paylaşılan şeyleri değersizleştirmektir. Bu sebeple tamamen karşıyım.

    YanıtlaSil