9.29.2009

29.09.09 - Cevab-ı Mürsel

Tanıdığım biri var.
1.İyi edebiyat yapıyor. (Sanatsal düşüncesi çok iyi.)
2.Çok iyi felsefe yapıyor. (Felsefi, sistematik düşüncesi çok iyi.)
3.Bilimsel düşüncesi iyi. Bilimden mümkün olduğunca anlıyor. Şeyleri bilimsel tabana uydurabiliyor. (bilgisayardan iyi anlar, kuantum fiziğine tutkun vs.)
4.Güzel bir kız.
5.Duyguvi edinimleri, devinimleri, verimleri de iyi.
6.İyi bir akademik hayatı var, alanının en iyilerinden.
7.Kolay dil öğreniyor.
8.Genel olarak insanlarla çok iyi anlaşır, her duruma ayak uydurur, yardımseverdir.
vs...
Fakat, yakın insan ilişkilerinde pek iyi değil. Oldukça kötü. İnsanları üzüyor, kimilerinin hayatlarını bozuyor. (tamam, hayat bozmak biraz abartı olabilir.)

Bu iyi biri mi? Nasıl biri bu kız? Ben karar veremedim.


Böyle bir soru sorulmuş*. Cevap verelim dedik.

Hazırlık süresi dallı budaklı olsa da bu soru en nihayetinde bir ''İyi/kötü nedir?'' sorusu. Ve böyle bir durumda, birisi hakkında bu tarz bi' soruya cevap vermek için o kişiyi şahsen tanımak zaruridir.

Ama bir istisna yapıp çaba sarf edeceğim ( burada dil çıkartıyorum ).

Başlamadan önce söylemeliyim ki sorunun çıkış kaynağına teyit ettirdiğim üzere 'yakın ilişki'yle söylenmek istenen aşk ve yakın dostluklar imiş.

Ve bir insan sevgili ya da dostluk kurmayı neden başaramaz diye düşünmeye başlarsak...
Burada bahsi geçen kız kibirli olabilir. İnsanlarla arkadaşlık ilişkilerini çok güzel yürütmesine engel olmayan kibir, onları kendisine yaklaştırmasına izin vermiyor olabilir. İnsanları seviyordur, ama uzaktan seviyordur. Kendindeki meziyetlerin farkında ve hatta boyunduruğundaysa eğer, güzelliğiyle de doğru orantılı olarak bu söylediğimin mümkünlük kat sayısı yükselecektir.
Ya da bir başka olasılık üstünde durursak; kendi seviyesinde sevgili ya da dost bulamadığından... Eh kriterlerinin altında olup da yakınlaştığı insanların ne olduklarını fark ettiğinde onlara sinirlenip üzücü ya da hayatlarını bozucu şeyler yapabilir.

Çocukluk mevzuları olabilir. Paylaşmayı, özellikle de kendisini ve sevgilisini paylaşmayı sevmeyen birisi olabilir. Bu kız ne sıklıkla ayna kontrol eder mesela?

Narsist olabilir mi? Prenses sendromu ya da?

Prenses sendromu yaşayanlar her ortama ayak uyduramazlar belki ama iyi numara yapanlarını görülmemiş değildir.

En nihayetinde bu kız bir kadındır. Kimseyle sevgili ya da dost olmak istemiyor olabilir. Kendisi istediğini düşünse, bunu kendi ağzıyla göz yaşları içinde söylese de... Zorunluluk, alışılagelmişlik, diğer insanlara benzeme gerekliliğinden dolayı bunları, isteme şeklinin bunlardan kaynaklı olduğunu bilmeden, istiyor olabilir.

Yakınlık kurmak istemiyordur.

Dost istemiyordur mesela. Frijit ya da aseksüel olabilir.

İyi mi kötü mü mevzusuna gelirsek...

Bu soruyu soran kişinin kızla kurmaya çalıştığı ilişkiye bağlı olarak değişir. Bu denli net bir şekilde tetkik edebildiğine göre, soran kişi bu kızla sevgili ya da yakın dost olmak isteğinde değildir. Ya da bunları görüyorsa zaten olmaması gerektiğini bilir.

Kırk yılda bir, bir araya gelip sanki ahbapmışcasına eğlenip muhabbet etmek de iyidir. Zaman zaman gereklidir. Kızımızın kötü tarafının varlığı şüphesiz, sadece iyi tarafıyla iletişimde olmak mümkündür.

Yaklaşmayın, ısırır.

*Bilge Remus Ka tarafından sorulmuştur.


1 yorum:

  1. Düzeltiyorum, "yakın insan ilişki"lerine, dost girmiyor. Çok çok çok dost, giriyor. Aşırı dost, giriyor. Aşırı yakın dost, giriyor.

    Dost olarak algılaman biraz yanlış yorumlara yol açmış çünkü, fazla genelleşmiş kanı :-)

    YanıtlaSil